Białko płynu nasiennego wpływa na mózg samic

22 sierpnia 2012, 10:48

Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że białko wytwarzanego przez prostatę płynu nasiennego oddziałuje na żeński mózg, by wywołać owulację. Co ciekawe, ten sam związek reguluje wzrost i przeżycie neuronów (Proceedings of the National Academy of Sciences).



Otyłość prowadzi do niedoboru witaminy D

7 lutego 2013, 10:40

Otyłość może prowadzić do niedoboru witaminy D.


Białko zachowuje się jak jednoimienne bieguny magnesu

14 czerwca 2013, 09:47

Naukowcy rozszyfrowali tajemnicę, dzięki czemu ssakom morskim udaje się na tak długo wstrzymać oddech. Zespół skupił się na mioglobinie, białku biorącym udział w magazynowaniu tlenu. Prześledziwszy jego ewolucję u ponad 100 gatunków (także tych kopalnych) stwierdzono, że u waleni czy fok jest ono mniej "lepkie".


Przenośna chmura chemiczna skorków

29 listopada 2013, 09:40

Dorosłe skorki posługują się wielofunkcyjną chmurą chemiczną, która ma nie tylko odstraszyć drapieżniki, ale i zabezpieczać przed chorobami.


Triklosan sprzyja kolonizacji nosa przez gronkowca

8 kwietnia 2014, 11:02

Triklosan z bakteriobójczych mydeł, szamponów, dezodorantów czy past do zębów trafia do nosa, gdzie sprzyja kolonizacji przez gronkowce złociste (Staphylococcus aureus). Okresowe lub stałe nosicielstwo stwierdza się u 10-50% populacji, jednak ryzyko zakażenia wzrasta przy niedoborach odporności lub po operacjach.


Apple wyjaśnia

23 lipca 2014, 07:56

Apple zareagowało na informacje o znalezieniu w systemie iOS nieudokumentowanych funkcji. O ich istnieniu poinformował Jonathan Zdziarski, który odkrył, że funkcje te pozwalają niezauważenie monitorować iPhone'y oraz iPady, a także dają dostęp do wielu danych użytkownika.


Orzechy włoskie spowalniają wzrost raka prostaty

14 listopada 2014, 12:20

Dieta obfitująca w orzechy włoskie lub olej z orzechów włoskich spowalnia u myszy wzrost raka prostaty. Poza tym naukowcy zaobserwowali spadek poziomu cholesterolu i wzrost insulinowrażliwości.


Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca

13 marca 2015, 13:08

Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.


Niespodziewane powiązania móżdżku z kreatywnością

1 czerwca 2015, 11:52

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli związek między twórczym rozwiązywaniem problemów a nasiloną aktywnością w móżdżku, struktury kojarzonej raczej z utrzymywaniem równowagi.


Toksyny z ubrań

26 października 2015, 15:52

Podczas produkcji ubrań wykorzystuje się tysiące związków chemicznych. Doktorantka z Uniwersytetu Sztokholmskiego sprawdzała, czy znajdują się one nadal w towarach kupowanych w sklepie. Zidentyfikowano kilka substancji stanowiących zagrożenie dla zdrowia i nawet ekologiczna bawełna nie stanowiła gwarancji nietoksyczności.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy